Sertifikalarımız ve Belgelerimiz
- Ana Sayfa
- Sertifikalarımız ve Belgelerimiz
Kimyasal bir malzemenin içerdiği potansiyel tehlikeleri (fiziksel, sağlık, ve çevresel) belirten ve bu kimyasal ürünlerle güvenli bir şekilde nasıl çalışılacağını gösteren bir belgedir. Aynı zamanda kimyasalın tehlikeleri, kullanım, depolama, taşıma ve acil durum prosedürleri hakkında bilgiler içerir. Türkçe anlamı Güvenlik Bilgi Formu (GBF) olarak geçen bu belgeler, İngilizce Material Safety Data Sheet (MSDS) veya Safety Data Sheet (SDS) ifadeleri ile aynı anlama gelmektedir.
MSDS belgelerimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Teknik Bilgi Föyleri (Technical Data Sheet, TDS) ürün ile ilgili kullanımına ve karakterine yönelik teknik bilgileri içeren belgelerdir. Toz boyada; yoğunluk, renk, parlaklık, tanecik boyutu gibi temel bilgiler ile kalem sertliği testi, darbe testi, tuz testi ve yapışma testi gibi ürünün performansı hakkında bilgi verici testlerin sonuçları TDS’lerde yer alır.
TDS talepleri için satış temsilcilerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Mimari sektörde kullanılan kaplamaları kapsayan uluslararası bir standarttır. Dünya genelinde ürün kalite seviyesini yükseltmek ve standartlaştırmak amaçlı kullanılmaktadır. Kaplamaları mekanik, korozyon ve güneş ışığı dayanımına göre Class1, Class2 ve Class3 olarak sınıflandırır. Kullanıcıya açıkça tanımlanan performans ve kalite kriterlerini karşılayan ürün sunmaktadır.
Sahip olduğumuz Qualicoat kalite belgelerimiz aşağıdaki gibidir.
P-0137 Polyester TGIC Full gloss
P-1892 Polyester TGIC Semi Gloss
P-0781 Polyester TGIC Free Matt
P-0797 Polyester TGIC Free Texture
P-0838 Polyester TGIC Free Semi Gloss
P-1676 Polyester TGIC Free Full Gloss
P-1432 Superdurable Semi Gloss
P-1433 Superdurable Full Gloss
DP-1571 Polyester TGIC Matt(for sublimation)
DP-1576 Polyester TGIC Free Tex (for sublimation)
DP-1845 Polyester TGIC Tex (for sublimation)
DP-1846 Polyester TGIC Semi Gloss (for sublimation)
Merkezi Almanya’da bulunan GSB (Gütegemeinschaft für die Stückbeschichtung von Bauteilen e.V.) tarafından hazırlanan alüminyum ve çelik üzerine uygulanan kaplamalar için geçerli uluslararası bir kalite yönetmeliğidir. Uygulanacak yüzeyin bulunduğu atmosfer koşullarına göre Standard, Master ve Premium ve bunlara ek olarak C2, C3, C4 ve C5 yıpranma sınıflarını belirlemişlerdir. Ayrıca onaylı uygulayıcı sistemine de kalite sistemlerinde yer vermektedirler.
Sahip olduğumuz GSB kalite belgelerimiz aşağıdaki gibidir.
Florida 1
Pulver 08/09 Infinite Semi Gloss
Pulver 08/09 Infinite Matt Texture
Florida 3
Pulver 08/09 Infinite Semi Gloss Master
WRAS onayı, bir malzeme veya su armatürünün Su Temini (Su Tesisatları) Yönetmeliklerine ve İskoç Yönetmeliklerine uygun bir kalite ve standartta olduğunu göstermektedir. Birleşik Krallık (Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda) ‘taki genel şebeke suyu kaynağından su alacak olan herhangi bir su tesisatının bu yönetmeliklere uygun olması gerektiği için oluşturulmuştur. Ve sonrasında kullanımı, geçerliliği tüm Avrupa’ya ve Dünya’ya referans olmuş ve yayılmıştır.
Alınan onay belgesi ile sistem doğru kurulduğunda/kullanıldığında ürünün su kirliliğini önlemek ve atıkları en aza indirmek için uygun kalite ve standartlarda olduğu anlaşılmaktadır. Toz boya için ‘’Metalik olmayan ürünlerin su kalitesi üzerindeki etkileri açısından insan tüketimine yönelik su ile temas halinde kullanıma uygunluğu’’ kıstası test edilmekte ve değerlendirilmektedir.
Sahip olduğumuz WRAS onay belgelerimiz aşağıdaki gibidir.
Valve Green Powder Coating Pulver 010
MAVM554 Factory applied, blue coloured, epoxy powder coating
KTW (Kunststoff-Trinkwasser) onayı içme suyu ile temas halindeki malzemelerin hijyenik açıdan değerlendirilmesinde kullanılan bir yönetmeliğe uygun olarak verilir. Almanya Federal Çevre Ajansının önerisiyle uygulanan bu yönetmelik, su ile temas halindeki yüzeylerdeki mikrobiyal oluşumu ölçmenin yanı sıra suda renk, koku ve berraklık değişimlerini incelemektedir. Kaplamalar, elastomerler ve termoplastik elastomerler için yönetmelikler ayrıdır.
Kürlenmiş toz boya, kapladığı yüzey ile birlikte müşteri taleplerine göre yangına tepki testlerine gönderilerek test edilmekte ve sonuçları paylaşılmaktadır. Müşteri özel isteklerine göre hazırlanan reçete ve uygulama koşulları ile bu durum desteklenmektedir.
Aşağıda bazı yangın testi belgelerimiz bulunmaktadır.
BS 476-Part 6 – TGIC FREE Polyester – Grey
BS 476-Part 7 – TGIC FREE Super Durable – Grey
BS 476-Part 7 – TGIC FREE Polyester – Grey
REACH NEDİR?
REACH, kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanmasını öngören yeni bir Avrupa Birliği mevzuatıdır. 1 Haziran 2007’de yürürlüğe girmiştir ve bir dizi AB Yönetmelik ve Tüzüğünü kapsamakta ve onları tek bir sistem altında toplamaktadır.
AMAÇLAR
REACH’in bir kaç amacı vardır:
- Çevre ve insan sağlığını, kimyasal kullanımından yüksek düzeyde korumayı sağlamak.
- Kimyasalları piyasaya süren insanları (üretici ve ithalatçı / ihracatçı) kullanım amaçlarına ilişkin risklerin anlaşılması ve yönetiminden sorumlu tutmak.
- Maddelerin AB pazarında serbest hareketini sağlamak.
- AB kimya sanayiinde rekabetin ve yenilikçiliğin arttırılması.
- Maddelerin zararlı özelliklerinin değerlendirilmesi için alternatif yöntemleri özendirmek. (Örnek: QSAR ve read across)
KAPSAM VE MUAFİYETLER
REACH, AB pazarında üretilen veya dışarıdan giren yılda 1 ton veya daha fazla miktardaki maddelere uygulanmaktadır. Genel olarak, kendi halindeki, bir karışım içindeki veya eşya içerisindeki (eğer maddenin normal ve açıkça öngörülebilir koşullarda kullanım sırasında eşyadan salınımı isteniyorsa) bütün maddelere uygulanır.
Bazı maddeler özel olarak kapsam dışı bırakılmıştır:
- Radyoaktif maddeler
- Gümrük kontrolü altındaki maddeler
- Maddelerin taşınımı
- İzole Edilmemiş Aramaddeler
- Atıklar
- Doğal olarak oluşmuş bazı az-zararlı maddeler
Bazı maddeler için de özel yasalar kapsamında önlemler alınmıştır:
- İnsan ve veteriner ilaçları
- Gıda ve gıda katkı maddeleri
- Bitki koruma ürünleri ve biyositler
REACH Tüzüğü’nde, belirli koşullarda kullanılmaları durumunda, daha özel önlemler alınan diğer maddeler:
İzole edilmiş aramaddeler (Yerinde ayrıştırılmış ara ürün)
Araştırma ve Geliştirmede kullanılan maddeler (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme)
Kaynak: https://echa.europa.eu/substances-of-very-high-concern-identification-explained
REACH – İzinler ve Kısıtlamalar
Avrupa Birliği’nin kimyasalların denetimini bir çatı altında toplayan REACH Tüzüğü’nü çıkarmada temel amaçlarından biri çevreyi ve insan sağlığını, kimyasallardan kaynaklanan zararlı etkilerden korumaktır. Bu amaçla, kimyasallar hakkındaki bilgilerin toplanması için kayıt gibi prosedürler getirilmiş; çeşitli derecelerde zararlı maddelerin insan ve çevreye maruziyetini sınırlamak ya da ortadan kaldırmak üzere de bildirim / izin ve kısıtlama prosedürleri kullanılması amaçlanmıştır.
REACH Tüzüğü, basit olarak insan ve çevre sağlığına zarar açısından yüksek önem arz eden kanserojen, mutajen, üreme için toksik, kalıcı ve biyo birikimli etkilere sahip maddelerin belirlenen bir süreç sonunda izne tabi olarak piyasaya sürülmesi ya da kullanımının veya üretiminin kısıtlanması hükmünü getirir.
Yüksek Önem Arz Eden Maddeler öncelikle Avrupa Kimyasallar Ajansı tarafından Aday Listeye alınır ve güvenlik bilgisi iletişimi istenir. Bu listedeki maddeler daha sonra (öncelik sırasına göre) REACH Tüzüğü EK XIV’te yer alan izne tabi maddeler listesine geçirilecektir.
(İlgili prosedür hakkında daha fazla bilgi almak için linkleri takip edebilirsiniz.)
İzin Prosedürü = REACH Tüzüğü EK XIV
Kısıtlamalar = REACH Tüzüğü EK XVII
Kaynaklar :
İzinler – https://echa.europa.eu/substances-of-very-high-concern-identification-explained
Kısıtlama – https://echa.europa.eu/regulations/reach/restriction
REACH konusunda Pulver’in görevi nedir?
AKA(Avrupa Kimyasallar Ajansı)‘nın web sitesinde şöyle denilmektedir: “AB sınırları dışında kurulmuş olan tüzel kişiliklerin REACH’e dayalı bir yükümlülükleri yoktur ve ön-kayıt ve kayıt yaptıramazlar. Ancak AB’ye ihracatı yapılan bir madde / karışım ya da eşyanın AB dışı üreticisi, bir Tek Temsilci atayabilir. Bu Tek temsilci, ithal edilen maddelere ilişkin ön-kayıt dahil REACH yükümlülüklerini yerine getirir. Eğer ithalatçı, maddeyi zaten kaydetmişse yukarıda açıklandığı şekilde bir Tek Temsilci atanmasına gerek yoktur.”
PULVER Kimya, Avrupa Birliği REACH konularında Pulver Kimya International GmbH firmasını, müşterilere ve bayilere bilgi akışını sağlamak amacıyla tek temsilci olarak atamıştır. Tek temsilci bilgilendirmesi AB’deki müşterilere yapılmıştır. Pulver Kimya International GmbH tedarikçi zincirinde yerini alacak ve AB’deki müşteriler ile ECHA (European Chemicals Agency) arasındaki bağlantıyı sağlayacaktır. İlgili bildiri mektubu için linke tıklayınız. (Tek Temsilci Pulver Kimya International GmbH). ECHA’ da ki sisteme maddelerin ön kayıtları tamamlanmıştır.
Yüksek Önem Arz Eden Maddeler (SVHC) Listesi = Aday Liste
SVHC(Substances of very high concern): Sağlık ve çevre açısından yüksek önem arz eden maddeler.
Yüksek önem arz eden maddeler (SVHC) şunlardır:
CMR (karsinojen, mutajen ve üreme için toksik) maddeler (Kategori 1 ve 2)
REACH Tüzüğü Ek XIII’te verilen kriterlere göre PBT (kalıcı,biyo-birikimli ve toksik) veya vPvB (çok kalıcı, çok biyobirikimli) olan maddeler;
Bilimsel kanıtlarla insanlara ya da çevreye, yukarıdaki maddeler gibi, ör. Endokrin parçalayıcılara eş düzeyde ciddi bir etkiye yol açabileceği gösterilmiş, durum bazında tanımlanmış maddeler.
* Avrupa Kimyasallar Ajansı ilk yüksek önem arz eden ürünler(SVHC) listesini , 28 Ekim 2008 tarihinde yayımlamıştır. Bu tarihten itibaren liste değişik zamanlarda güncellenmektedir. Güncel listeye şu adresten ulaşılabilir. https://echa.europa.eu/candidate-list-table
REACH içerisinde bizlerin rolü nedir?
PULVER KİMYA A.Ş. olarak müşterilerimize ve bayilerimize talepleri üzerine SVHC bilgilendirmesi yapılmaktadır. Bildirim talebinin bir örneğini görmek isterseniz, linke tıklayınız.
Kaynak: https://echa.europa.eu/regulations/reach/legislation
CLP NEDİR?
C= Classification
L= Labelling
P= Packaging
Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanmasına ilişkin EC/1272/2008 sayılı yeni AB Tüzüğü’nün İngilizce adının kısaltmasıdır.
20 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe giren CLP Tüzüğü, Birleşmiş Milletler’in sınıflandırma ve etiketlemedeki Küresel Uyumlaştırma Sistemi (GHS) kriterlerine uyum amacıyla hazırlanmıştır.
Birleşmiş Milletler’in GHS uygulamasına ilişkin detaylı bilgi için:
http://www.unece.org/trans/danger/publi/ghs/histback_e.html
AB üyesi ülkelerde kimyasal madde ve karışım üreten veya ithal eden firmalar, bir geçiş sürecinin ardından söz konusu madde ve karışımları CLP Tüzüğü usül ve esaslarına göre sınıflandırıp etiketlemek ve ambalajlamak zorunda olacaktır.
C&L Envanteri Bildirimi
CLP Tüzüğü’ne göre, her üretici ve ithalatçının REACH kapsamında kayda tabi ya da zararlı maddeleri Avrupa Kimyasallar Ajansı’na bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır.
Pulver Kimya International GmbH, ilgili tüm maddelerin ajansa bildirimini yapmak için bir grup oluşturmuştur. Pulver Kimya’nın AB ithalatçılarına sağladığı ilgili tüm maddelerin bildirimi başarılı bir şekilde son tarih olan 3 Ocak 2011′ den önce tamamlanmıştır. İlgili dilekçe için lütfen linke tıklayınız (Ajansa C&L bildirimi).
Yararlı Olabilecek Linkler
1 – REACH Tüzüğü
https://echa.europa.eu/regulations/reach/legislation
2 – ECHA (Avrupa Kimyasallar Ajansı Resmi Web Sitesi)
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri beklentileri, ihtiyaçları ve mevzuat şartlarını karşılama yolu ile müşteri memnuniyetinin artırılmasını öngören dünyaca kabul görmüş bir kalite yönetimi sistemi biçimidir. Kuruluşun organizasyonel yapısından müşterilerinin memnuniyet seviyesine, toplanan verilerin analiz edilmesinden süreçlerin etkin yönetimine, iç denetimlerden ürün tasarımına, satın almadan satışa ve diğer ortak süreç elemanlarına kadar pek çok noktada Kalite Yönetim Sistemi koşullarını belirler. ISO 9001 Standardı, esas olarak bir kontrol mekanizmasıdır. Bu standardın amacı; hata ve kusurları azaltmak, ortadan kaldırmak ve daha önemlisi oluşabilecek hata ve kusurları önlemektir. Risk bazlı düşünce temelini esas alarak şirket bazlı sürekli iyileştirme kriterlerini yaratıp, çalışanların katılımını destekleyerek dinamik bir yapı benimser. Standart, direkt olarak ürün ve hizmet kalitesiyle ilgili değil, yönetim sisteminin kalitesi ile ilgilidir. Buradaki temel varsayım, etkin bir Kalite Yönetim Sistemi oluşturulması ve uygulanması halinde müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak kaliteli ürün ve hizmetler üretileceğidir.
ISO 14001, ürünün hammaddeden başlayarak müşteriye sunulmasına kadar olan süreçte çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli önlemler ile kontrol altına alınarak çevreye verilen zararın en aza indirilmesi için kılavuzluk yapan bir standarttır. ISO 14001, işletmelerin çevreye verdikleri veya verebilecekleri zararların önceden sezilerek risk değerlendirmelerinin yapılmasını, tespit edilen hataların sistematik bir şekilde azaltılması, mümkün olduğu durumlarda ortadan kaldırılması için geliştirilen, çevreye tehdit teşkil eden unsurların tespiti ve bu konuda yapılacak olan çalışmalarla çalışan katılımını ve farkındalığını önemseyen bir yönetim sistemidir. Sektör ve çalışma alanından bağımsız olarak çevreye katkı, çevre duyarlılığı konularını temel alarak her işletmeye uygulanabilen bir yönetim sistemidir.
ISO 45001 her türde sektöre ve faaliyetleri tüm organizasyonlara uygulanabilen, iş sağlığı ve güvenliği konularında yapılan çalışmalarla kuruluşların genel stratejileri ile uyumlu olarak sistematik bir şekilde ele alınıp sürekli iyileştirme yaklaşımı çerçevesinde çözümlenmesi için kullanılan etkin bir araçtır. Bu standart yardımıyla iş sağlığı ve güvenliği risklerinin belirlendiği, analiz edildiği ve önlemlerle asgari seviyeye indirildiği, yasal mevzuata uyumlu, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hedeflerin bulunduğu ve bunların gerçekleştirilmesi için uygulamaların hayata geçirildiği bir yönetim sistemi kurmayı hedeflemektedir. ISO 45001’in temel amacı; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal mevzuatın ışığı altında, kuruluştaki söz konusu riskleri ortadan kaldırarak veya en aza indirerek, sağlıklı, güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak ve bu ortamı yönetmektir. İş Sağlığı ve Güvenliği başlığında yapılacak bütün çalışmalar; firmanın stratejik bakış açısı ve mevduatlara yönelik eş zamanlı uyum içerisinde kontrol etme alışkanlığına bağlı olarak geliştirilebilmektedir.
Class 1 EPD , Class 2 EPD , Class 3 EPD
EPD belgeleri, ISO 14025’e göre tanımlanan, bir ürünün veya servisin çevre performansını ISO14040 serisi çerçevesinde belirtilmiş parametreler bazında önceden belirlenmiş kategorilere göre (hammadde eldesi, enerji kullanımı ve verimliliği; malzeme ve kimyasal madde içeriği; hava, su ve toprağa verilen emisyonlar; atık oluşumu) nicel olarak değerlendiren ve beyan eden deklarasyonlardır. Ticaret odaklı olup, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA – YDD) kapsamında ekonomik faaliyetlerin ekolojik ayak izini ve üretim sürecinde meydana gelen çeşitli emisyon değerlerini dikkate alır. Bağımsız şekilde, üreticinin sağladığı bilgilerle hazırlanan EPD’ler, ürünün teknik tanımı, üretici firma detayları ve LCA sonuçlarından meydana gelir.
Pulver_Climate_Declaration-1 , Pulver_Climate_Declaration-2 , Pulver_Climate_Declaration -3
İklim Beyanı belgesi, karbon ayak izine odaklanmış tek sayfalık EPD belgeleridir. Ürünün karbon ayak izi bu belgelerde CO2 biriminde beyan edilir. Bununla birlikte ürün tanımı ve ilgili EPD belgesinin bilgili İklim beyanlarının hazırlanması için EPD belgesinin olması zorunludur.