Fırınlanan Toz Boyanın Özellikleri Nelerdir?
Toz boya metal üzerine kaplandıktan sonra fırınlanır ve son halini alır. Fırından çıkarılan malzemede ürünün kalitesini yansıtan bazı özelliklerin olması gerekir. Blog yazımızda fırınlanan toz boyanın özelliklerine değindik.
Temizlik ve Saflık
Boyanmış yüzeyde kir, toz taneleri, çok pişmiş boya parçacıkları bulunmamalıdır. Tek renk boyaların yüzeylerinde berraklık ve tekdüzelik görülmelidir. Eğer yüzeyde değişik renklerde noktacıklar veya kısımlar varsa, bu boyanın üretim kalitesinin düşük olduğunu gösterir. Böyle bir durum boyanın temel kullanım amaçlarından biri olan estetik görünümünü bozar.
Toz Boyanın Rengi
Boyanın rengi kullanıcının referans rengi ile uyuşmalıdır. Toz boyada renk konusu diğer kaplama çeşitlerine göre çok hassastır. Rengin birebir tutması gerekmektedir. Toz boyayı üreten firmalar, laboratuvarlarında renk çalışmaları yaparlar ve genelde LAB Renk Sistemi’ni kullanarak sonuca giderler. Renk karşılaştırması herhangi bir renk ölçer ile yapılabilirken, son kararı veren yine gözdür. Çünkü göz en hassas renk ölçerdir. Rengin standardize edildiği çeşitli sistemler vardır. Bu sistemlerin en ünlüsü ve en çok kullanılanı RAL’dır. RAL bir Alman firmasıdır ve renkleri tonlarına ve parlaklıklarına göre sınıflandırmıştır. Renk tonları 1.Sarı, 2.Turuncu, 3.Kırmızı, 4.Mor, 5.Mavi, 6.Yeşil, 7.Gri, 8.Kahverengi, 9.Beyaz, Siyah, Metalik Gri olarak ayrılmıştır. Ayrıca mat ve parlak olarak 2 farklı seri de bulunmaktadır.
Toz Boyanın Parlaklığı
Boyanın göze çarpan bir diğer önemli özelliği de parlaklığıdır. Parlaklık “gloss” denilen birim ile tabir edilir. Gloss bir parlaklık ölçer veya göz ile herhangi bir referans karşılaştırılarak tayin edilir. Bu karşılaştırma sonucunda 0 (sıfır) ile 100 (yüz) arasında değer alabilir. 0 (sıfır) en mat, 100 (yüz) en parlak demektir. Aradaki değerler de yarı parlak ve/veya yarı mat olarak adlandırılır.
Yüzey Görünümü
Toz boya ile çok çeşitli yüzey görünümleri elde edilebilir. En çok rastlanan elbette düz yüzeylerdir. Bu tip yüzeylerden ayrı olarak wrinkle (küçük pütürlü), dövme (büyük pütürlü, tek renk damarlı, çift renk, vernik katı gerektiren ve gerektirmeyen), texture (zımpara kâğıdı görünümü), metalik (parıldayan, vernik gerektiren ve gerektirmeyen), vernik (saf veya renkli) ve fosforlu yüzeyler bulunmaktadır. Ayrıca son zamanlarda yapılan gelişmeler sonucunda tuz-biber (sunta görünümlü, çeşitli renklerde), ipeksi ve örümcek ağı görünümlü yüzeyler de piyasaya çıkmıştır.